Menu

Dobre bo domowe

Kuchnia tania i dobra.

Pierogi ruskie

jasiatko_198900

IMG_20190131_1307281skladniki :

Na ciasto:

  • Mąka 0.5 kg
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • 0.5 kg ugotowanych ziemniaków 
  • Kostka sera bialego 400g
  • 1 cebula 
  • 20 dag smalcu
  • Sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków 

Omasta:

  • 30 dag sloniny
  • 3 cebule

Ugotowane, ubite ziemniaki łączymy z serem bialym i zarumieniona cebulka. Doprawiamy solą przyprawą do ziemniaków i pieprzem. Mieszamy razem. 

IMG_20190131_111614  Robimy ciasto z podanych skladnikow, wyrabiamy, rozwakujemy wycinamy koleczka(szklanka, kubkiem). Nakladamy farsz i zlepiamy.

 IMG_20190131_1250301 nastawiamy garczek z woda solimy i gotujemy wodę do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy od wpłynięcia ok 4 min.

Omasta 

Kroimy slonine w koteczke, cebule w piora. Wrzucamy na patelnie. Kiedy slonina zaczyna sie wytapiac dajemy cebule. I dusimy do miekosci. Polewamy ugotowane pierogi omasta smacznego ! 

© Dobre bo domowe
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci